Followers

Thursday, 12 September 2013

PANDANGAN SEORANG MAHASISWI; PASCA PRU....Part 1Melihat negara sendiri hanya melalui celoteh dan telatah rakan2 FB di tanah air atau yg melata disegenap dunia, Aku KAGUM Kerana kebelakangan ini aku perasan...

1.  Rakyat Malaysia ini boleh bersatu!
 
Lihat saja gambar2 perhimpunan ceramah parti mana pon, hadirin banjir sana sani.
Tambah kagum bila melihat gambar solat hajat perdana. Alangkah indah jika fenomena ini dapat dilihat selalu ketika solat jumaat dan kuliah Forum Perdana, tidak terhenti sesuai musim pilihan raya melabuh kn tirainya.
Tapi jujur agak terkilan juga kerana perpaduan yang mengagumkan ini, masih hanya wujud mengikut blok-blok warna bendera.

2. "kreatif giler ah org malaysia" 

Pelbagai TROL, pelbagai2 humor, bukan saja menghiburkan hati, malah bertindak segabai tool menguatkan ukhwah persahabatan bila berkongsi lawak2 jenaka ini bersama kawan-kawan sekepala.  Tapi sayang bila sentiment2 tertentu dicemari, tanpa hormat seperti hilang nilai pedomanhati,hilang nilai kemanusian, dan hilang keperihatinan terhadap perasaan keluarga mangsa yang di bahan.

3. Kebolehan so-called critical thinking.

Menganalisis,membanding tara Malaysia dgn negara2 lain, parti ini parti itu , individu ini individu itu. Memberi perspective dan prediction tersendiri terhadap apa yg telah.sedang dan bakal berlaku.  Mgkin ramai yg baca, "suka2"  trus share,tapi saya percaya ramai cerdik pandai  yang mengkaji dan meneliti sesuatu post itu terlebih dahulu.  Paling kagum bila terperasan double meaning dalam sesuatu post. Tersusuk2 hati jika mengerti.

4. Sikap suka berkongsi.” Well,sharing is caring”

Kongsi ilmu (xkira fakta nya betul or salah, Share).
 Kongsi pendapat (tak kira neutral ke bias, Share ).
Kongsi stress xlarat tgk post politik,  kongsi amarah keputusan lmbat. Kongsi gosip, kongsi fitnah.

5.Kemahiran ala-ala professional designer

Discredit gambar ke edit video, edit muka buku ke edit  poster film, hasilnya tiptop!
Siap boleh edit nampak mcm keratan akhbar, surat rasmi negara bagai!
Bakat-bakat untuk jadi film maker pelakon utama, pelakon tambahan, stuntman, penulis skrip, pencipta tagline terserlah menerangi“dunia seni” FB.
Impressive!  Tak cukup tenaga kerja, import pelakon dariBangladesh pon boleh~

Bersambung....

Credit:

Nursuraiya Hanani Binti Ismail 
Pengajian Kemasyarakatan Antarabangsa 
Universiti Utsunomiya , Japan

No comments: