Followers

Tuesday, 28 May 2013

LAWATAN MUHIBAH EMPAT KAPAL TENTERA LAUT INDIAPELABUHAN KLANG— Empat buah kapal Tentera Laut India dari Armada Timur yang ditugaskan ke Laut China Selatan dan Pasifik Barat berlabuh di sini. Kapal-kapal itu Frigat Satpura, Pemusnah Ranvijay, Korvet Kirch dan kapal tangki Shankti yang membawa kira-kira 800 orang kru sedang mengadakan lawatan muhibah antara pertengahan Mei dan Jun.
Frigat INS Satpura F48
Mereka akan menuju Vietnam sebelum singgah di destinasi terakhir Filipina. Satu majlis jamuan malam akan diadakan di salah sebuah kapal itu untuk pegawai tinggi kedutaan India dan Malaysia pada Isnin. Pegawai Pemerintah armada tersebut, Laksamana Muda P. Ajit Kumar yang mengetuai armada India ke Malaysia buat kali kedua berkata beliau mahu meningkatkan kerjasama dengan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Beliau berkata satu bentuk latihan bersama ‘Passage Exercise’ telah dirancang dengan TLDM yang dapat meningkat keamanan dan keselamatan maritim di rantau ini.
Pemusnah INS Ranvijay D55
“Bentuk latihan ini mengandungi latihan peperangan konvensional dan kerjasama tindakan kenteraan terhadap ancaman bukan konvensional,” katanya kepada pemberita di atas salah sebuah kapal tersebut. Ajit berkata persinggahan selama lima hari itu turut mengandungi beberapa program bersama TLDM.
Korvet INS Kirch P62

INS Shankti A57
No comments: