Followers

Friday, 27 July 2012

KEMPEN HARI PAHLAWAN


Pahlawan diterjemahkan sebagai orang yang gagah dan berani, pejuang yang gagah, perwira yang ditakuti. Manakala Hari Pahlawan didefinasikan sebagai hari memperingati pahlawan yang terkorban.

Pahlawan-pahlawan negara seharusnya dikenang oleh sejarah Malaysia yang telah terlebih dahulu mencipta ketamadunan negara Malaysia dan sekali gus adalah bangsa tuan kepada bumi ini yang berhak mendapat hak-hak keistimewaan. Kemasukan bangsa-bangsa asing, bermastautin dan diterima sebagai warganegara Malaysia selepas itu dan secara tidak langsung ikut sama terlibat di dalam perjuangan pembebasan dan kematian mereka juga telah diiktiraf dan tidak dinafikan jasa mereka kepada negara.

Sejarah perjuangan pahlawan-pahlawan negara yang berjuang samada di era sebelum merdeka maupun pasca merdeka dikenang sampai hari ini. Tugu peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira dan perajurit yang sanggup mengorbankan nyawa mereka demi kestabilan dan keamanan tanahair.

31 Julai setiap tahun, negara merakam sejarah keramat ini sebagai
Hari Pahlawan selaras tamatnya darurat menentang Pengganas Komunis Malaya pada bulan Julai 1960. Semasa pemerintahan British, hari tersebut dikenali sebagai Poppy Day sempena nama bunga poppy. Konvensyen Geneva 1945 yang secara ringkasnya menggariskan larangan membunuh atau menyerang tentera yang hors de combat yakni orang yang cedera, tidak sedarkan diri dan telah meletakkan senjata dan tidak berupaya untuk berperang.

Mengambil semangat dari pengiktirafan konvensyen ini dengan tamatnya peperangan dunia kedua yang dikenang di seluruh dunia maka tarikh ini telah ditetapkan oleh kerajaan pimpinan Yang Teramat Mulia Al-Marhum Tunku Abdul Rahman iaitu Perdana Menteri Malaysia yang pertama untuk memperingati jasa perajurit dan polis yang terlibat secara langsung di dalam kemelut perebutan dengan beberapa pihak yang berkepentingan yang berlarutan sehingga bertahun-tahun selepas Malaysia merdeka.

Kempen Hari Pahlawan hari ini telah menjadi tradisi dan sinonim sebagai acara penting samada di peringkat nasional maupun negeri-negeri, sebagai mengenang jasa pahlawan. Mengambil iktibar dari suasana semasa di dalam negara yang berkaitan dengan sejarah pertahanan dan kemerdekaan, adalah sangat bererti jika mulai tahun ini dan tahun-tahun mendatang, sambutan Hari Pahlawan diisi dengan menampilkan pahlawan-pahlawan yang masih hidup ini ke tengah masyarakat dengan program-program patriotik yang lebih menyeluruh.

 

6 comments:

Anonymous said...

Sesungguhnya anak bangsa kagum dengan kewujudan Angkatan Tentera dan amat menghargai setiap jasa, pengorbanan yang diberi demi kesejahteraan serta kedaulatan negara. Atas sebab itu jualah generasi kami amat mengharapkan agar veteran seperti Dato Onn Jaafar, Tan Sri Ghazali Md Seth ataupun Tun M sendiri keluar menerusi kaca-kaca tv untuk memeberi sedikit pandangan serta refreshkan kembali generasi baru akan keperitan hidup serta kesusahan yang dilalui dizaman darurat dulu. Namun pada setiap tahun ianya akan menjadi hampa apabila Rosmah keluar dan tampil untuk bercakap seolah-olah beliau memahami akan keperitan serta kesusahan tersebut.

Generasi sekarang mungkin boleh dibohongi dengan rupa dia yang tak ubah semacam beruk tergigit cili, tapi tidak kepada kami generasi lama. The question is, who is she to talk on-behalf of the government for the veterans? Is she entitled, does the Prime Minister too busy? If that's so, the opposition are right, PM's doesn't bother about the MAF Veterans.

Pandangan peribadi saya ialah, elakkanlah tampilkan muka Rosmah yang spastic tu dihadapan veteran ATM seandainya mahukan kami bersatu..

Anonymous said...

Jika aku ditanya soalan di atas,terus terang aku mengatakan,aku tak tau kenapa.Tapi bila kita tengok muka Rosmah Mansor,aku akan dapat vibe seakan-akan

a. watak mak jahat dalam drama Melayu
b. mak tiri Cinderella
c. mak tiri Bawang Putih

Satu benda yang aku paling tak suka adalah,dia jarang tersenyum kecuali depan kamera.Asal ada kamera,dia akan senyum,asal ada photgrapher dia sengih.Tapi 90% muka dia akan sentiasa masam dan macam sial aje.

Aku pernah face to face dengan Rosmah dua kali aje itupun sebab dia datang event ofis aku.2-2 time tu aku sedaya upaya senyum kat dia.Langsung tak senyum balik!Najib?Najib nampak peramah,agak mudah didekati.Rosmah?Sila tengok 3 point aku di atas.Apatah lagi pulak bila dicomparekan Rosmah dengan Siti Hasmah.Aku tak hidup zaman Rahman,Abdul Razak atau Hussein Onn jadi aku tak tau isteri diorang macam mana.

Aku rasa perunding imej Rosmah ni tau dan sedar yang persepsi imej Rosmah kepada orang ramai adalah sedemikian...tapi nak buat camane

Anonymous said...

Aku rasa apa orang paling tak suka pasal Rosmah...adalah sebab dia cuba menonjolkan diri dia sebanyak mungkin..Jadi,kepada mereka2 yang nak repair imej Rosmah Mansor,cara dia senang aje. Sorok Rosmah daripada pandangan umum dan pastikan dalam apa jua event PM kelibat Rosmah tak nampak...Setakat ni?Jujur aku katakan,walaupun ramai yang buat kelakar pasal benda ni,pandangan aku,Rosmah memang nampak ada influence kepada sesetengah keputusan Kerajaan.

Ada pepatah Kapitalis mengatakan,di belakang setiap lelaki yang berjaya,pasti ada seorang wanita dibelakangnya...Tapi dalam bab ni,please....tolonglah sorok Rosmah di mana-mana sajalah sebab dia bukannya back bone tapi burden atau simple wordnya dia ialah liability kepada PM Najib..

Anonymous said...

Oleh Cik Kaikazie...
serius tak suka tengok muka dia.masa najib baca perutusan hari raya puasa tahun lepas boleh dia buat muka ketat dengan muka masam giler depan kamera...dia dilahirkan cacat agaknya..last skali baru senyum sket tu pun terpaksa sebab nak ucap slamat hari raya..tahun ni tolonglah jangan keluarkan muka dia

Anonymous said...

Betul Cik Kaikaze..Mmg dia sering pamerkan muka ketat dia,mungkin sbb itu menunjukkan ciri2 dia banyak berfikir,beban/tanggungjwb sbg 1st lady...mungkin juga itu symptom2 mengalami menopause yg kronik...kesian dia. Tapi saya suka dia..sebab kerana kehodohan dan kecinabengan muka dialah maka UMNO dan BN akan tumbang setumbang tumbangnya dalam PRU 13 nanti, biar satu dunia tahu bahawa disebalik muka dia tu membantu Pakatan Menang. Abg Najib mesti suka..........

Anonymous said...

mmm.. ini pompuan mmg aku menyampah tahap gaban...in fact aku tak perlu ape2 reason pun untuk kata aku tak suka Rosmah Mansur nih..just hate her to the bone!!! every single thing about her is pure evil!!! hahahaah..btw.. "duck face"...